Når du kigger efter et elektrisk løbehjul, er der så mange forskellige muligheder og varianter så det hurtigt kan starte at føles uoverskueligt.
I denne artikel vil vi forklare om de forskellige typer af el-løbehjul og bestræbe os på at komme grundigt omkring alle de aspekter du skal være opmærksom på inden du vælger dit første el-løbehjul, hvilket forhåbenligt vil hjælpe dig godt på vej til at finde det rette el-løbehjul til dig.
Hvilke typer el-løbehjul findes der?
Der findes utroligt mange forskellige el-løbehjul, men de kan som regel deles op i 3 forskellige typer:
- El-løbehjul til bykørsel
- El-løbehjul til pendlere
- El-løbehjul til off-road kørsel
El-løbehjul til bykørsel
Disse el-løbehjul vejer ikke særligt meget, hvilket gør dem meget praktiske. Til gengæld har de ikke særlig god rækkevidde og stabilitet.
Derudover er stå pladen ofte heller ikke særligt bred, hvilket kan være irriterende, hvis du vil bruge det til lange ture. Hjulene er små, hvilket gør dem yderst manøvredygtige, men mindsker til gengæld komforten en smule.
Denne løsning er perfekt til dem der ønsker at bruge deres el-løbehjul mellem korte destinationer (2-6 km).
El-løbehjul til pendlere
Disse el-løbehjul har lang rækkevidde, er forholdvist tunge (14-20 kg) og kommer med store hjul, hvilket gør dem særligt gode til lange ruter.
De store hjul kombineret med en bredere stå plade øger stabilitet og komfort markant.
Til gengæld er de ikke ligeså manøvredygtige som el-løbehjul der er designet til bykørsel. De fleste af disse el-løbehjul er i øvrigt også foldbare, hvilket også hjælper til at gøre dem mere praktiske.
Disse el-løbehjul er perfekte til dig, der ønsker et el-løbehjul til lange ture (5-10 km).
El-løbehjul til off-road kørsel
Disse el-løbehjul er designet med et robust stel, god affjedring og stærk motorkraft.
Disse el-løbehjul kommer med høj tophastighed, god acceleration og er specielt gode til stejle bakker og alle typer af terræn.
Til gengæld er de typisk meget store og utroligt tunge, hvilket gør dem svære at have med rundt uden bil.
Disse el-løbehjul er perfekte til dem der ønsker ultimative off-road oplevelse med et spark af høj adrenalin.
Dette skal du være opmærksom på inden du vælger dit første el-løbehjul
Inden du vælger dit første el-løbehjul er der en række ting, som kan være rart at vidde inden du vælger. Det kan for eksempel være ting såsom:
- Alder
- Barn eller voksen
- Brug
- Hjulstørrelse
- Dæktype
- Størrelsen på stå pladen
- Bremser og bremselængde
- Motorkraft
- Rækkevidde
- Ladetid
- Vægt
- Hastighed
- Sikkerhed
- Vægtkapacitet
- Design
- Pris
- Lys og reflekser
Alder
For at kunne køre alene på el-løbehjul i trafikken i Danmark, kræver det at føreren er minimum 15 år. Hvis føreren er under 15 år skal føreren følges med en voksen person som minimum er 18 år.
Barn eller voksen
Næste trin er at finde ud af om du er på udkig efter et el-løbehjul til børn eller om du er på udkig efter et el-løbehjul til voksne. Her skal du blot sørger for at du vælger den model der egner sig bedst til dit behov.
Kig eventuel på størrelsen af el-løbehjulet inden du vælger, for at sikre at du vælger den rigtige størrelse som passer dig bedst.
Brug
Inden du vælger dit første el-løbehjul, er det ofte en god idé at tænke over hvilket formål du vil bruge det til. Er det til transport fra A til B eller er det til morskab og adrenalin? Nogle el-løbehjul er velegnet til at være et transportmiddel, mens andre er velegnet til off-road kørsel.
Hjulstørrelse
Større hjul giver bedre stabilitet, da der er en større overflade og bedre komfort, da ujævnheder ikke mærkes lige så tydeligt.
Små hjul er bedre er mere manøvredygtige og bedre til sjov og leg.
Dæktype
Der findes 4 forskellige dæk typer når det gælder el-løbehjul:
- Solide dæk: fordelen ved solide dæk er at de ikke kan blive flade, da de er lavet af gummi og der er minimal vedligeholdelse, da der ikke skal fyldes luft på. Ulempen ved dem, er at de ikke griber særligt godt fast i vejen og hvis du støder på ujævnheder vil det kunne mærkes.
- Pneumatiske dæk: Denne type dæk kan blive flade, dog får du en meget bedre køreoplevelse, da de er luftfyldte og griber bedre fast til vejen. Ulempen ved disse, er at de kræver meget vedligeholdelse, i det du skal sikre der er tilstrækkeligt med luft på.
- Dæk med slange: Disse dæk har en slange inde i dem, som kan flydes med luft. Disse dæk er dog tilbøjelige til at kunne punktere. De er dog utroligt nemme at fikse, da man kan fyre slim ind i dem. Dækkene griber godt fast i vejen, dog er der lidt vedligeholdelse, da man skal fylde luft på dem af og til.
- Slangeløse dæk: Disse dæk er solide og gode til at gribe fast i vejen, da de er luftfyldte. Det eneste problem med dem er at de er svære at lappe, hvis du flår hul på dem.
I det der er tale om slangeløse dæk, betyder det også at du ikke bare kan fyre slim i dem for at lappe hullet, da det kan resultere i at du limer hjulet og dækket sammen.
Størrelse på fodpladen
Når du vælger el-løbehjul er det ofte en god idé at sikre at fodpladen på el-løbehjul har den rette størrelse, så det er behageligt at køre på. Dette gælder især hvis hensigten bag købet, er at køre længere ture.
Bremselængde
Når du skal vælge el-løbehjul, er det vigtigt med en kort bremselængde for optimal sikkerhed. Der findes 3 forskellige typer af bremser som du skal kende til inden du vælger, herunder finder du følgende:
- Elektronisk bremse: Denne bremsetype er den med den længste bremselængde, dog giver den mulighed for at regenerere strøm når du bremser.
- Tromlebremse: Tromlebremser er kendt for deres holdbarhed og evne til at fungere pålideligt i vådt vejr, hvor de stadig giver anstændig bremsekraft, selv når de er våde. Derudover kræver de normalt mindre vedligeholdelse end andre bremsetyper som skivebremser, hvilket kan reducere omkostningerne på længere sigt.
- Skivebremse: Skivebremser er kendt for deres overlegne bremsekraft, hurtig respons og pålidelighed. De afleder effektivt varme, kræver mindre vedligeholdelse, og er velegnede til både højhastighedskørsel og vådt vejr.
Motorkraft
De fleste elektriske el-løbehjul kommer med en motor på 250 watt, hvilket er tilstrækkeligt for de fleste, der blot ønsker et el-løbehjul til at komme fra A til B. Dog kan de opleve udfordringer, især på stejle bakker. Hvis din rute indeholder mange bakker, er det en god idé at overveje et el-løbehjul med en motor på 500 watt eller mere. Dette vil gøre det betydeligt lettere at køre op ad bakkerne.
Hvis du står over for mange bakker på din daglige rute, vil et el-løbehjul med en motor på 350-500 watt være en fornuftig investering. Omvendt, hvis din rute er relativt flad, kan du sandsynligvis klare dig fint med 250 watt, medmindre du vejer over 90, 100 eller måske 110 kg. I dette tilfælde kan det stadig være en god idé at overveje et el-løbehjul med en motor på 350-500 watt.
Rækkevidde
Der er stor forskel på hvor langt el-løbehjul kan køre per opladning.
Nogle el-løbehjul har en rækkevidde på op til 60 km, mens andre kun kan køre 20 km før de skal genoplades.
Rækkevidde og pris hænger ofte sammen, da længere rækkevidde typisk vil kræve et større batteri.
Rækkevidden skal helst afspejle den daglige længde du ønsker at køre med dit el-løbehjul.
Hvis du blot vil benytte el-løbehjulet til små og korte ture, behøves du ikke ligefrem at vælge et el-løbehjul med enorm lang rækkevidde, da det kan oplades over natten. Hvorimod hvis du ønsker at benytte det til at transportere dig mellem lange distancer, kan et el-løbehjul med en længere rækkevidde være at fortrække.
Husk på at den angivne maksimum rækkevidde på el-løbehjul er en teoretisk rækkevidde, som ofte er mindre i virkeligheden.
Rækkevidden påvirkes af forskellige forhold såsom din egen vægt, din egen kørsel, vejrforhold, underlag og terræn.
Ladetid
Opladningstiden varierer meget fra el-løbehjul til el-løbehjul. Nogle modeller tager 3 timer at oplade, mens andre kan tage op til 10 timer.
Her handler det om at finde et el-løbehjul med en ladetid som du kan overskue.
De fleste personer vil have fint med et el-løbehjul der tager 6-7 timer om at lade op, da det kan gøres om natten.
Vægt
Vægt er ikke en uvæsenligt faktor. Et el-løbehjul med en lav vægt kan være langt mere praktisk end et el-løbehjul med høj vægt, da lette el-løbehjul kan være nemmere at have med rundt. Ulempen ved at vælge et let el-løbehjul, er at det typisk ikke er ligeså stabilt at køre på.
Hastighed
I Danmark er det kun lovligt at køre 20 km/t i trafikken, grundet sikkerhedsmæssige årsager. Derfor kan du med fordel holde dig til denne topfart hvis du ikke ønsker at modtager bøder eller få konfiskeret dit el-løbehjul.
Hvis du derimod gerne vil benytte dit el-løbehjul til off-road kørsel for eksempel i skoven kan du godt vælge et el-løbehjul der kan køre hurtigere end 20 km/t.
Sikkerhed
El-løbehjul er ikke helt ufarlige, hvorfor vi altid anbefaler at du tilkøber en god hjelm.
En hjelm med reflekser foran og bagpå gør det langt nemmere for trafikkanter at se dig i mørket, hvorfor vi ligeledes anbefaler dette for optimal sikkerhed.
Hvis du gerne vil køre over 20 km/t. kan knæbeskyttere og handsker også være en mulighed.
Vægtkapacitet
Vægtkapacitet også kendt som maks. belastning er et begreb der fortæller hvor meget vægt el-løbehjulet kan bære. Sørg for at el-løbehjulet du vælger er i stand til at kunne holde vægten der pålægges under kørsel. Find ud af hvad du selv vejer og plus et på ekstra kilo på, således er du sikker på at el-løbehjulet både kan holde til dig samt eventuel bagage som du kunne have med ombord.
Design
Design er for det meste en smagssag, og det er op til dig at vælge det el-løbehjul, der afspejler din personlig bedst. Du kan dog med fordel vælge et el-løbehjul der kan foldes sammen, således vil du typisk få nemmere ved at have det med i bus, bil eller tog. Designet kan også være med til at påvirke stabiliteten og ligeledes sikkerheden.
Pris
Prisen for el-løbehjul svinger meget alt efter mærke, størrelse, materiale brug, byggekvalitet, rækkevidde, affjedring og meget mere.
Ofte får du hvad du betaler for, når det gælder el-løbehjul. Men der findes også mange billige el-løbehjul som også er gode.
Find ud af hvad du har brug for i et el-løbehjul og køb ud efter individuelle præference.
Nogle gange kan det godt betale sig at give lidt mere for et el-løbehjul som opfylder dine behov fremfor et billigt el-løbehjul du ikke vil blive glad for i længden.
Lys og reflekser
El-løbehjul skal være udstyret med et hvidt lys foran og en rød refleks eller baglygte bagpå, for at de er tilladt til brug i trafikken i Danmark.
Hertil kan du med fordel vælge et el-løbehjul med en lygte der er placeret høj, både for din egen skyld men også for dine medtrafikanters skyld, da de vil have langt nemmere ved at se dig i mørke.
Generelt vil lygter der er placeret højere være bedre til at oplyse vejen, men også nemmere at spotte fra medtrafikanter.