Greenride er reklamefinansieret

Kan man bruge el-løbehjul om vinteren

Mand kører på el-løbehjul i frostvejr
Indholdsfortegnelse

Er du vinterklar til at køre på el-løbehjul? Det kan være en god måde at komme rundt på i de kolde måneder, men der er nogle forholdsregler, du bør tage for at sikre din sikkerhed og forlænge levetiden på dit el-løbehjul. I denne artikel vil vi give dig en introduktion til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal køre på el-løbehjul om vinteren. Vi vil også give gode råd til, hvordan du kan holde dit el-løbehjul i god stand, selv om du kører på saltede veje. Så hvis du er klar til at tage dit el-løbehjul med på vintertur, så læs med her.

Kan man køre på el-løbehjul om vinteren?

El-løbehjul frostvejr

Når vinteren kommer over Danmark og kulden trænger ind, bliver vejene glatte. Spørgsmålet er så om det er forsvarligt at køre på el-løbehjul på de glatte veje.

Det korte svar er nej, men der er undtagelser. Som hovedregel skal man køre med meget lav hastighed og tage meget brede sving samt være opmærksom på at bremselængden kan være mere end fordoblet når der er glat.

Dæk mønster

Når det kommer til at undgå at glide på sit el løbehjul, handler det ofte om mønsteret på dine dæk.

Er mønsteret slidt ned, kan man nemt komme til at glide på isen. Derfor kan du med fordel altid tjekke dine dæk, inden du bruger dit el-løbehjul på glatte veje, for at undgå at skøjte på isen og i værste tilfælde komme til skade.

Har dine dæk dybt mønster hjælper dette også, da der er mere til at tage fat i sneen eller isens ujævnheder. Man skal dog være opmærksom på, at dæk mønsteret hurtigt kan blive fyldt op med sne, hvilket gør det meget farligt at køre.

Størrelsen af dæk

Det ikke bare dæk mønsteret der er vigtigt, for hvis man har meget små og tynde dæk hjælper det næsten ikke at man har et dybt mønster i sine dæk.

De fleste el-løbehjul har nu om dage ikke større end 8 tommer dæk, hvilket kan blive farligt, hvis man skal køre på glatte veje.

Hvis man skal ud at køre på glatte veje er det ofte en god idé at have minimum 10 tommer dæk samt en vis dæk bredde.

Desto større dæk desto større overfladeareal bliver dækket af hjulet, hvilket betyder at dækket har mere at tage fat i når man accelererer eller bremser på de glatte veje.

Bremseegenskaber

Har du ikke tjekket dine bremser på dit el løbehjul i lang tid, kan det måske være en god idé inden du tager ud på de glatte veje.

Ligesom man har længere bremselængde i bil når der er glat, har man også på el løbehjul.

I biler har man dog typisk et ABS-system der assisterer når man bremser, hvilket hjælper dig så du ikke bremser for hårdt og skrider af vejen.

Flere el-løbehjul kommer også med denne funktion, dog er den ikke ligeså effektiv som på bil, da el-løbehjul ikke har så store dæk.

Kan el-løbehjul holde til frost

El-løbehjul kan godt holde til frost, men der er visse funktioner og dele af el-løbehjulet der måske ikke har så godt af det.

Nedenfor får du svar på hvad der sker med batteriet og motoren i frostvejr og om saltede veje ødelægger dit el løbehjul.

Batteriet i frost

Når der er frostvejr kender du sikkert godt at din telefon fortæller dig at den er for kold til at du må bruge den.

Dette er fordi at det kan sænke batterilevetiden at bruge batteriet i koldt vejr. Det er også derfor at de fleste elbiler varmer batteriet op når der er koldt inden du kører bilen.

Det samme skal du når du bruger dit el-løbehjul i frostvejr. Et godt trick er at opbevare el-løbehjulet inde i huset hvor der er varmt, hvis du har tænkt dig at køre på det.

Hvis det derimod står udenfor, bør du tage det med indenfor og varme lidt op inden du tager det med ud at køre.

Saltede veje kan ødelægge dit el-løbehjul.

Saltede veje

Salt der anvendes til at tø is og sne på vejene op med om vinteren, er alene i sig selv ikke skadeligt for el-løbehjul.

Det er kombinationen af salt, vand og ilt der kan være skadeligt for el-løbehjul. Salt fremskynder den kemiske rustningsproces som metal udsættes for, når det kommer i kontakt med vand og ilt.

Hvis du har skader i lakken på dit el-løbehjul, kan det derfor være en god idé at fikse det eller mindske kørsel på våde veje samt saltede veje, da det kan føre til rustpletter på dit el-løbehjul.

Skaden sker over en længere periode, så det er ikke sikkert at du vil ligge mærke til det med det samme. Der er dog nogle simple tricks du kan bruge til at minimere rustskader på dit el-løbehjul, selv om du kører på saltede veje om vinteren.

For at mindske risikoen for rustskader på dit el-løbehjul, kan du følge nedenstående forholdsregler:

Rengør el-løbehjulet efter brug med vand og sæbe for at fjerne salt og andet skidt, der kan skade el-løbehjulet. Skyl efter med vand.

  • Tør el-løbehjulet grundigt af, inden du lægger det væk. Dette gælder især dele som stel og bremser.
  • Opbevar el-løbehjulet et tørt sted, så det ikke bliver udsat for fugt og kulde.
  • Lad ikke el-løbehjulet stå udenfor i længere perioder, hvis du ikke skal bruge det.

Hvis du følger disse forholdsregler, kan du mindske risikoen for rustskader på dit el-løbehjul, selv om du kører på saltede veje om vinteren.

Om forfatteren
Picture of Jonathan Martín Lara
Jonathan Martín Lara

I løbet af det sidste år har jeg undersøgt markedet for el-løbehjul grundigt og hjulpet hundredevis med at finde det rette el-løbehjul.

Se min guide til de bedste el-løbehjul.

Du er velkommen til at kontakte mig når som helst på: [email protected]