El-løbehjul Motorer: En Begynderguide

El-løbehjul
Indholdsfortegnelse

Spænding, watt, nominel effekt, top effekt… der er meget at vide, når det kommer til elmotorer til elektriske løbehjul.

For at hjælpe dig med at forstå, hvordan motorkraft måles, samt de faktorer der påvirker ydeevnen, og hvordan man styrer og justerer effekt leveringen, har vi lavet denne guide.

Vi beskriver også de forskellige typer af motorer, forklarer hvordan de fungerer, og deler de vigtigste ting at være opmærksom på ved vedligeholdelse og udskiftning af motoren på dit el-løbehjul.

Sådan måles motorkraft: 4 vigtige målinger, du skal kende

Spænding

Spænding, også kendt som elektrisk tryk, er den målte styrke af elektricitet, der strømmer gennem et kredsløb.

Mængden af spænding angives i enheden volt (V). Denne værdi fortæller dig, hvor intensivt elektricitet vil blive skubbet gennem en elmotor.

Typisk falder el-løbehjul motorer inden for en af disse seks kategorier: 36V, 48V, 52V, 60V, 72V og 84V.

Motorer med højere spænding resulterer i større drejningsmoment, hurtigere acceleration og højere tophastigheder.

Watt

Watt er en måleenhed for, hvor meget kraft en motor kan levere. De indikerer ikke kun størrelsen af en motor, men påvirker også den maksimale effekt.

El-løbehjul motorer spænder fra 150W til 2000W. Nogle el-løbehjul har en enkelt motor, mens andre er udstyret med dobbeltmotor for at fordoble deres kraft.

Jo højere antallet af watt er, desto større vil motoren være, og desto hurtigere kan el-løbehjulet køre.

Nominel effekt

Nominel effekt måles i watt og henviser til den effekt, som en motor kontinuerligt kan producere uden at blive beskadiget.

Jo højere den nominelle effektfaktor er, desto højere er den kontinuerlige hastighed.

For eksempel vil en motor med en nominel effekt på 1000W kunne producere 1000W effekt kontinuerligt, så længe der er tilstrækkelig opladning i batteriet. I denne sammenhæng vil denne effekt resultere i en tophastighed på cirka 45 km/t.

Maksimal effekt

Maksimal effekt måles i watt og henviser til den effekt, som en motor øjeblikkeligt kan generere i korte perioder, før den overophedes.

Jo højere den maksimale effektfaktor er, desto højere er den øjeblikkelige hastighed.

I praksis er Maks-effekt det, du stoler på for en ekstra boost til at drive el-løbehjulet, når du har brug for hurtig acceleration, opnå tophastigheder eller køre op ad bakke.

For eksempel kan en motor med en nominel effekt på 1000W være i stand til at producere 1600W Maks-effekt i en kort eksplosion. I denne sammenhæng vil denne effekt resultere i en tophastighed på cirka 53 km/t.

Enkeltmotor vs. Dobbeltmotor El-løbehjul

Enkeltmotormodeller

GoFast GX5 motor

Enkeltmotors el-løbehjul er generelt billigere, lettere og mere bærbare end dobbeltmotormodeller. De har mindre kraft, lavere tophastigheder og langsommere acceleration, men hvis de har store batterier, kan de præstere bedre end dobbeltmotormodeller, når det kommer til rækkevidde.

For eksempel kan et el-løbehjul med en enkelt 52V 1000W motor og et batteri på 30Ah holde hjulene i gang i cirka 95 kilometer. Men hvis den havde to 1000W motorer, ville dens rækkevidde straks blive halveret, da batteriet skal drive begge motorer. Der er dog en undtagelse. Hvis den dobbeltmotormodel kun blev kørt i enkeltmotortilstand, ville den også kunne opnå en rækkevidde på 95 kilometer.

Enkeltmotormodeller er et godt valg for begyndere, dem med et stramt budget og pendlere.

Dobbeltmotormodeller

ZERO 10X

ZERO 10X for- og bagbremse
I de fleste tilfælde er dobbeltmotors el-løbehjul tungere og dyrere end enkeltmotormodeller. Dog har de mere kraft, højere tophastigheder, hurtigere acceleration og er bedre til at klare forskelligt terræn, herunder off-road og bakket områder. Eksempel på el-løbehjul med dobbeltmotor er Vsett el-løbehjul.

Desuden, fordi el-løbehjulet’s kraft bliver fordelt jævnt på begge hjul, har de bedre vejgreb og stabilitet.

Dobbeltmotormodeller er et godt valg for ryttere, der har noget erfaring og ønsker at køre hurtigt. De kan også være et godt valg for begyndere, da du kan begrænse tophastigheden ved hjælp af forskellige køremetoder. Ved at kontrollere motorkraften kan du nemt komme ind i kørslen og opbygge din selvtillid.

Sådan styrer og justerer du motorkraften

Enkelt-/Dobbeltmotorknapper

ZERO 8 infodisplay
Alle dobbeltmotors el-løbehjul leveres med enkelt-/dobbeltmotorknapper. De giver dig mulighed for at skifte mellem at bruge en enkelt motor og bruge begge samtidigt.

Ved at bruge en enkelt motor sparer du på strømmen og det er ideelt til jævne flade overflader, når du ikke har travlt. Ved at bruge begge motorer vil du bruge mere af strømmen, men du vil være i stand til at opnå højere hastigheder og klare stejlere bakker.

Eco/Turbo-knapper

ZERO 10X kontrolpanel og infodisplay

El-løbehjul, der leveres med eco/turbo-knapper, giver dig mulighed for at vælge, hvad der er vigtigst for dit behov.

Hvis du vil prioritere effektivitet, vil eco-tilstand begrænse din tophastighed, sænke din acceleration og spare på batteriets levetid.

Hvis hastighed derimod er det vigtigste, vil turbo-tilstand frigive din el-løbehjuls fulde kapacitet og give dig adgang til dens maksimale hastighed og hurtigste acceleration. I turbo-tilstand vil du bruge batteristrømmen hurtigere, hvilket betyder en kortere rækkevidde.

Køremetoder

De fleste el-løbehjul leveres med en række køremetoder, så du kan vælge den hastighed, der bedst passer til dine evner.

Budget-, pendler- og performance-el-løbehjul har normalt 3 køremetoder, mens high-end og ultra-performance-modeller har 6.

En lav tilstand giver dig lav hastighed og acceleration, mens en høj tilstand lader dig frigive den fulde kraft i din el-løbehjul. Dette er ideelt for uerfarne ryttere, der endnu ikke føler sig klar til at bruge den fulde motorkraft på deres nye el-løbehjul.

Tilpasselige indstillinger

Ninebot by Segway F30D app funktion
Næsten alle el-løbehjul har en skærm, der viser nøgleinformation som hastighed, batteriniveau og kørt afstand, men nogle har også skærme, der giver dig adgang til el-løbehjuls P-indstillinger og tilpasse dens ydeevne. Dette kan omfatte:

Begrænsning af tophastigheder

Begrænsning af et el-løbehjuls tophastighed er godt for nervøse ryttere, men det er også en fremragende måde at garantere, at du ikke overskrider en lokal hastighedsbegrænsning for el-løbehjul.

Juster accelerationens styrke

Ved at reducere intensiteten af el-løbehjuls acceleration kan det gøre det nemmere at kontrollere for nye ryttere og være mere egnet til områder med mange fodgængere. På den anden side betyder øget accelerationstyrke, at du kan få mest muligt ud af motorens kraft.

Faktorer der påvirker motorkraften

Motorplacering: For eller Bag

E-Wheels F3+ motor

Præcis som med biler vil et el-løbehjul med baghjulstræk af samme vægt, kraft og dækstørrelse accelerere hurtigere end dens forhjulstrukkede modpartner. Dette skyldes, at når el-løbehjulet skubber fremad, sker der en lille vægtforskydning mod bagsiden. Dette giver bedre vejgreb på bagdækket.

Batteri og dens strøm

Xiaomi Mi Pro 2 el-løbehjul batteripakke
Batterier har altid den samme spænding som de motorer, de leverer strøm til, men de kan variere i størrelse.

Størrelsen af et batteri bestemmes af ampere-timer (Ah). Som navnet antyder, angiver det, hvor mange ampere et batteri kan levere på en time.

Ved at gange spænding og ampere-timer sammen får vi watt-timer (Wh). Watt-timer bruges til at måle batterikapaciteten.

Jo højere watt-timer, jo mere energi kan et batteri opbevare, og desto længere kan el-løbehjulet køre.

I praksis er watt-timer det, du kan regne med for en el-løbehjuls maksimale rækkevidde.

For eksempel kan et batteri med en spænding på 36V og 10Ah opbevare 360 Wh. Dette svarer til en maksimal rækkevidde på cirka 40 km. Dog, hvis du kører hurtigt og bruger meget strøm til motoren, vil en realistisk rækkevidde være på 20 km.

I sidste ende vil størrelsen af dit batteri og den strøm det indeholder, bestemme, hvor lang tid en motor kan køre.

Dæk

Mercane Widewheel Pro bagdæk
Jo mere kontakt et dæk har med vejen, jo bedre vejgreb kan det generere. Dette kan enten bremse dit el-løbehjul eller hjælpe med dens acceleration. Det rette kontaktområde afhænger af dæktrykket.

Hvis dine dæk er pumpet op til det anbefalede tryk, vil de være perfekt forberedt til at gribe vejen og udnytte motorkraften fuldt ud. Hvis trykket derimod er for lavt, vil det bringe mere overfladeareal af dækket i kontakt med vejen, hvilket øger vejgrebet og skaber træk, der bremser el-løbehjulet.

Det bedste dækmønster til at imødekomme motorkraft er dem, der er pumpet op til det anbefalede tryk, har brede overflader, der kommer i kontakt med vejen, og har et mønster designet til at gribe fat og drive el-løbehjulet fremad.

Stigninger

Skilt der viser der er en stejl bakke forud
Når du kører op ad en bakke, skifter dit tyngdepunkt sig mod bagsiden af el-løbehjulet. Dette gør det sværere for motoren(e) at trække el-løbehjulet fremad, og som resultat sænkes hastigheden, hvormed de kan fungere.

De fleste performance-el-løbehjul med kraftige dobbeltmotorer kan klare stigninger uden væsentlig forringelse af deres motorkraft eller hastighed. Men hvis du forsøger at bestige en bakke, der er for stejl, eller hvis du kører på et el-løbehjul med en lille enkeltmotor, vil du opleve et straks tab af kraft.

Terræn

Terræn
Den type terræn, du kører på, påvirker, hvor godt dine dæk får kontakt med underlaget. Flade, vel vedligeholdte veje giver det maksimale niveau af kontakt og lader dit el-løbehjul nå sit fulde potentiale. Dog vil ujævnt terræn med bump og løst materiale forhindre el-løbehjulet i at få fast kontakt.

Under disse omstændigheder kan udfordrende terræn kræve, at el-løbehjulet leverer korte burst af øjeblikkelig kraft (topkraft), når den forsøger at køre over ujævne overflader (f.eks. våd mudder). Dog kan det at gøre dette konstant få motorerne til at overophede og potentielt blive beskadiget.

En måde at undgå dette på og sikre, at du udnytter den kontinuerlige kraft (nominel kraft), som dine motorer kan producere, er ved at udstyre dit el-løbehjul med de rigtige dæk.

Størstedelen af performance el-løbehjul kan monteres med off-road dæk. Disse har et mønster med knopper i tre dimensioner, der hjælper med deres evne til at gribe i løst terræn.

Funktioner som justerbar affjedring er også ekstremt nyttige, når man skal håndtere uregelmæssighederne i ujævnt terræn, da de gør det muligt at opretholde større kontakt mellem dækkene og underlaget.

Temperatur

El-løbehjul i snevejr

Ydelsen af elmotor og batteri i el-løbehjul kan påvirkes af ændringer i temperatur. Hvis batteriet bliver for koldt, kan de kemiske reaktioner, der producerer elektricitet, blive langsommere eller stoppe helt, hvilket kan resultere i mindre strøm, der sendes til motoren.

Omvendt, hvis motoren bliver for varm, kan det forhindre komponenter i at fungere korrekt, hvilket reducerer hastigheden og den kraft, den kan producere.

De fleste el-løbehjul-motorer er designet til at fungere korrekt i et bredt temperaturområde og har tilstrækkelig ventilation til at forhindre overophedning.

Ryttervægt

Vægt og målebånd

Jo mere vægt der er på et el-løbehjul, jo hårdere skal motoren(e) arbejde, og jo langsommere vil den køre.

Derfor vil lettere ryttere opleve, at deres el-løbehjul opnår bedre hastighed og acceleration end dem, der er tungere. Men hvis du vælger et el-løbehjul, der har en bæreevne, der er mindst 10 kg over din vægt, vil du i de fleste tilfælde opnå de bedste præstationsniveauer.

De fleste el-løbehjul kan holde til mellem 100 kg og 120 kg, dog er der nogle der kan holde til 150 kg og derover.

Rytterposition (Aerodynamik)

Den position, du står i, når du kører, skaber vindmodstand, der bremser dit el-løbehjul.

Løbehjulet er designet med dette i tankerne, så medmindre du kører direkte mod en stærk vind, vil du sandsynligvis ikke bemærke meget forskel. Dog, hvis du står over for vinden eller ønsker at nå den højeste mulige hastighed, vil det at bukke sig lidt og holde armene ind til kroppen give dig en lille stigning i kraft.

Typer af motorer og hvordan de fungerer

Når du giver gas på dit el-løbehjul, sender den et signal til controlleren. Controlleren trækker derefter den korrekte mængde strøm fra batteriet og leder den til motoren. Dog er der afhængig af typen af motor nogle forskelle.

Med børster DC (BDC) Motorer

En børstet DC-motor består af en stator (en stationær yderring) og en rotor (den centrale spindel, der roterer, når motoren kører). Her bruges et system af børster til at lede elektricitet mellem den ydre stator og den bevægelige rotor.

Dette er en enkel og effektiv måde at regulere strømmen i hver del af motoren på. Ulempen er, at rotoren og børsterne konstant gnider mod hinanden. Dette forårsager friktion, varme og lejlighedsvis endda gnister. Som et resultat er børstede motorer generelt billigere at fremstille, men de holder ikke længe, fordi børsterne hurtigt slides ned eller bliver beskadiget.

Børsteløse DC (BLDC) motorer

Børsteløse DC-motorer har også en stationær stator og en roterende rotor, men bruger et system af sensorer og magneter i stedet for børster. Dette betyder, at der ikke er kontakt mellem de to dele, hvilket fjerner enhver friktion og øger motorens levetid.

Disse er den mest almindelige type motorer i el-løbehjul, fordi de er meget effektive og kræver minimal vedligeholdelse. Den eneste ulempe er, at de kræver mere komplekse komponenter, så de er generelt dyrere.

Gearet eller gearløst

De fleste el-løbehjul bruger en børsteløs DC gearløs (også kaldet direkte drev) motor, der straks drejer hjulet.

Gearede drev motorer har imidlertid et simpelt gearsystem mellem motoren og hjulet, som ændrer rotationshastigheden.

Selvom begge systemer har deres fordele, er en direkte drev motor generelt i stand til at levere store mængder moment og kraft. Dette gør dem særligt velegnede til el-løbehjul med høj ydeevne.

Nav monteret eller kædedrevet
Nav monteret eller kædedrevet
En nav monteret motor er placeret inde i el-løbehjulets hjul.

En kædedrevet motor er monteret under dækket, og dens rotation overføres til hjulet via en kæde, ligesom på en cykel.

Størstedelen af el-løbehjul bruger selvstændige nav monterede systemer. Dette skyldes, at effekten ikke går tabt gennem transmissionssystemet. De er også enklere og mere funktionelle og har ikke de problemer, som kædedrevne systemer lider af, såsom at kæden bliver beskadiget eller falder af.

Nav monterede motorer er dog tungere, hvilket øger vægten af el-løbehjulet betydeligt. Dette kan dog også ses som en fordel, da den ekstra vægt giver el-løbehjulet ekstra stabilitet.

Vedligeholdelse af motor: Hvad du skal være opmærksom på

Sådan reparerer og fikser du el-løbehjul motorer

Værktøj

Når det kommer til reparation og fiksering af el-løbehjul motorer, bør du først konsultere fejlfinding sektionen i din brugermanual. Her vil du finde modelspecifikke instruktioner om, hvordan du bedst løser eventuelle problemer.

Når det gælder alt, der involverer at tage motoren fra hinanden, er det altid bedst at overlade det til fagfolk og kontakte el-løbehjul producenten. Dette vil forhindre dig i utilsigtet at miste garantien eller permanent beskadige el-løbehjulet.

Men inden du kontakter fagfolkene, er her nogle trin, der hjælper dig med at identificere eventuelle problemer:

Tjek motoren – Kig efter frakoblede ledninger eller noget, der ser forkert ud.

Tjek batteriet – Batteriet leverer strømmen til at drive motoren, så hvis motoren ikke kører korrekt, kan det være et problem med batteriet. Hvis du kan tænde din el-løbehjul og se, at den har batteristrøm via et display eller voltmeter, er det sandsynligt, at problemet ligger hos motoren.

Inspektion af speederen – Tænd el-løbehjulet og gør dig klar til at køre på den. Brug speederen som du plejer og se, om den virker. Hvis el-løbehjulet ikke reagerer, kan det være, at ledningen mellem speederen og controlleren er blevet afbrudt.

Tjek sikringer og afbrydere – Brugermanualen vil guide dig til dit el-løbehjuls sikringer og afbrydere. Du bør tjekke disse for at se, om de er blevet udløst eller beskadiget.

Sådan køler du el-løbehjul motorer ned

Alle motorer producerer varme, når de er i brug, især når du presser dem til deres maksimale effektudgang. Den bedste måde at forebygge dette på er at slukke motoren og give den tilstrækkelig tid til at køle ned på et godt ventileret område.

Nogle producenter har taget højde for dette ved at inkludere yderligere funktioner, der er designet til at køle motorerne ned, når de bliver varme. Disse inkluderer:

Varmespredere

En varmespreder er et system, der trækker varmen væk fra mekaniske komponenter ved at overføre den til en flydende kølevæske eller luft.

Nogle el-løbehjul har opnået dette ved at placere varmefølsomme komponenter som controllerne på undersiden af boardet, hvor varmen hurtigt kan forsvinde ud i luften.

Andre har specialdesignede varmespredere omkring batteriet og controllerne for at holde dem kølige.

Brug de korrekte motorindstillinger for at undgå skader

VSETT 10 plus el-løbehjul kontrolpanel og infodisplay

For at sikre, at dit el-løbehjul altid yder sit bedste og undgår skader, er det vigtigt, at du bruger de korrekte indstillinger for hver tur. For eksempel at holde dig til eco-tilstand for længere, jævne ture og kun bruge turbo-tilstand til når der vil køres hurtige hastigheder.

Det er også vigtigt, at du ikke skifter til en langsommere indstilling, mens du kører med høj hastighed. Dette kan ved nogle el-løbehjul bremse el-løbehjulet brat. Dette kan resultere i alvorlige skader på motoren og kaste dig voldsomt over styret. I stedet skal du bremse ned først ved hjælp af bremserne og derefter justere motor indstillingerne eller køretilstanden.

Udskiftning og opgradering af motorer

Hjulstørrelse og motorkraft: Kan du tilføje en hurtigere motor?

Det er ikke muligt at tilføje en hurtigere eller mere kraftfuld motor til et el-løbehjul, da rammen og akselafstanden er specifikt designet til at rumme størrelsen og kraften fra den motor, den kommer med.

Når kraften øges, øges størrelsen af ​​motoren også, og der kræves derfor stærkere rammer, forstærkede fælge og større hjul.

Da mere kraftfulde motorer kræver større hjul for at give dem nok plads i navet, refererer folk ofte til el-løbehjul efter deres hjulstørrelse, da dette er en indikation af deres kraft og en hurtig måde at kategorisere dem på i forhold til ydeevnen. For eksempel kan en model med 10 tommer hjul nå top hastigheder mellem 40 og 60 km/t, mens et el-løbehjul med 11 tommer hjul kan overstige hastigheden på 80 km/t.

Dette afhænger selvfølgelig også af, hvorvidt el-løbehjulet har en aktiv begrænsning, der forhindrer den i at køre hurtigere.

Kan du tilføje en anden motor

El-løbehjul, der sælges med en enkelt motor, kan ikke opgraderes til at understøtte en anden motor.

Dette skyldes, at de kun har kapacitet og interne komponenter til at understøtte én motor. Den anden motor ville kræve ekstra controllere, ekstra forbindelser, og du ville sandsynligvis også skulle opgradere batteriet for at sikre, at det havde tilstrækkelig strøm.

Derudover er rammen, dækket og affjedringen alle designet til at opføre sig korrekt under en vis mængde moment. Hvis du tilføjer mere kraft, kan du have mindre kontrol ved højere hastigheder.

Kan man tune en motor for at forbedre ydeevnen?

Tuning af el-løbehjul

Det er ikke fysisk muligt at justere en el-løbehjul motor; dog er der flere måder, hvorpå du kan optimere dens ydeevne:

Fjern hastighedsbegrænsere

Nogle el-løbehjul leveres med påførte hastighedsbegrænsninger. Vi har modtaget en eller to modeller, som på trods af at have en tophastighed på 70 km/t, kun kunne nå op til 20 km/t. Dette skyldtes hastighedsbegrænsninger. Disse er tilføjet, så el-løbehjulet kan køres lovligt i Danmark.

At fjerne dem er simpelthen et spørgsmål om at afbryde to modstående forbindelser. Når de er frakoblet, vil du kunne opleve den fulde motorkraft, der tilbydes.

Juster tophastighed og acceleration

Nogle el-løbehjul giver dig mulighed for at finjustere motorens ydeevne via displayet eller en kompatibel mobilapp. Her kan du vælge den tophastighed, du ønsker at køre med.

Som med ændringer i hastighed kan du også tilpasse accelerationens styrke. De fleste el-løbehjul displays giver dig fem indstillinger at vælge imellem, hvor hver øger intensiteten, mens nogle mobilapps giver dig mulighed for at foretage endnu finere justeringer for at finde det perfekte accelerationsniveau.

Udskift gamle dele og komponenter med nye

Hvis du har haft dit el-løbehjul i et stykke tid, kan en eller flere af komponenterne være blevet slidte. Hvis du får en professionel til at opdatere nogle af delene, såsom controlleren, gashåndtaget eller endda motorerne, vil det have en positiv effekt på ydeevnen.

Tjek dæktrykket / Få nye dæk

Kontakten mellem dine dæk og underlaget spiller en afgørende rolle for din el-løbehjuls ydeevne.

Ved at sikre, at du har det korrekte dæktryk eller ved at opdatere slidte dæk vil du opleve en forbedring i din el-løbehjuls ydeevne.

Hvornår skal du udskifte en el-løbehjul motor?

En el-løbehjul motor skal udskiftes, hvis dens ydeevne falder betydeligt eller hvis den holder op med at fungere. Hvis dette sker, bør du kontakte producenten og følge deres procedure for at diagnosticere fejlen. Dette vil hjælpe dig med at afgøre, om det er motoren, der er problemet, eller en anden komponent.

Hvad koster en el-løbehjuls motor?

De fleste erstatninger af el-løbehjuls motorer koster mellem 500 og 5000 kr., hvor prisen afspejler motorens kraft.

Om forfatteren
Picture of Jonathan Martín Lara
Jonathan Martín Lara

I løbet af det sidste år har jeg undersøgt markedet for el-løbehjul grundigt og hjulpet hundredevis med at finde det rette el-løbehjul.

Se min guide til de bedste el-løbehjul.

Du er velkommen til at kontakte mig når som helst på: [email protected]