Købe vs leje af el løbehjul, hvad giver mest mening?

Af Jonathan Martín Lara · Updateret d. 17 aug, 2022
Af Jonathan Martín Lara · Updateret d. 17 aug, 2022

I denne artikel kan du læse om det overhovedet giver mening at leje et el løbehjul frem for at købe, du vil finde ud af hvornår det giver mening og hvor meget du kan spare ved at købe i stedet for at leje.

Hvad koster det at leje et el løbehjul?

Pris for leje over tid

Hvis du bor i en af Danmarks større byer kender du sikkert godt firmaet VOI.

VOI lejer el løbehjul ud til befolkningen ved at stille dem rundt i byen og lader folk leje dem via. deres app. Idéen er god, men det kan koste mange penge hvis det er dit primære transportmiddel.

Priserne lyder på 1,5 kr pr. minut, med en startpris på 10 kr. Dette lyder måske ikke som mange penge, men hvis du kører 30 minutter om dagen i 100 dage vil det koste dig 5.510 kr.

På grafen ovenfor kan du se prisstatistik over hvad det vil koste at leje et-løbehjul. I bunden er tiden målt i minutter og til venstre er hvad det koster i danske kroner (DKK). På blot 60 minutter vil det altså koste dig 100 kr.

Hvad koster det at købe et el-løbehjul?

Priserne på el-løbehjul er ikke et bestemt tal. Når man køber et el-løbehjul, betaler man først og fremmest for hvor godt det er. billige el løbehjul kan koste ned mod 2.000 kr. Mens dyre el løbehjul kan koste helt op til 15.000 kr.

Men hvis man ca. bruger 4.000 kr kan man få et virkelig godt el løbehjul. Nogle kan kører helt om mod 55 km på en enkelt opladning. Hvis man vælger at bruge mere end 4.000 kr. får man ikke længere så meget ekstra pr. krone man giver.

Hvad koster det at oplade et el-løbehjul?

Udover prisen du betaler for at købe et el-løbehjul, skal man også betale for at oplade det. For at finde frem til kostprisen du betaler per kilometer skal du først og fremmest finde frem til følgende:

  • Rækkevidden på el-løbehjulet
  • El-løbehjulets batterikapacitet
  • Din elpris per kWh

Først når du har følgende oplysninger, kan du udregne din pris per kilometer.

Find rækkevidden på el-løbehjulet

For at finde rækkevidden på et el-løbehjul, bliver du nød til at testkøre det. I dette eksempel har vi testkørt Segway Ninebot MAX G30D. Den havde en rækkevidde på 45km.

Find el-løbehjulet batterikapacitet

Derefter skal du finde batterikapaciteten for dit el-løbehjul, så du kan finde ud af hvor meget strøm der bruges på en fuld opladning.

Batterikapaciteten måles i Wh (Watt-timer), men da man betaler for strøm i kWh (kilowatt-timer skal man først omregne kapaciteten til kWh. Det gøres ved at dividere kWh med 1000. 1 kWh er altså lig 1000 Wh.

For at finde batterikapaciteten kan du kigge hos producentens eller forhandlerens hjemmeside. I de fleste tilfælde, vil du finde Wh under løbehjulets specifikationer.

Hvis ikke dette er tilfældet, så kan det udregnes ved at multiplicere V (Volt = spænding med Ah (ampere-timer). Er den information heller ikke tilgængelig kan du kontakte forhandleren over mail eller tlf, da de sandsynligvis ligger inde med den information.

I vores tilfælde med Segway Ninebot Max G30D oplyses det at den har et 36V, 15,3Ah batteri

36V · 15.Ah = 551 Wh
551 Wh / 1000 = 0,551 kWh

Find din elpris i kWh

Derefter skal du finde din elpris. Hos din el-udbyder kan du finde dit elforbrug samt pris du betaler online eller kan du kigge på dine fysiske regninger.

I vores eksempel, har vi valgt at tage udgangspunkt i den gennemsnitlige elpris. Den gennemsnitlige elpris i kWh ligger på 2,11 kr. Prisen er inkl. afgifter, moms, netbetaling og PSO.

Udregn din pris per kilometer

Når du har fundet alle oplysningerne som nævnt ovenfor kan du udregne din pris per kilometer. 

Hvis man tager udgangspunkt i Segway Ninebot MAX G30D, som er et forholdsvist populært el-løbehjul.

0,551kWh · 2,11 kr = 1,16 kr. per opladning.

1,16 kr. per opladning / 45 km rækkevidde = 2,59 øre/km.

Det koster i dette tilfælde således 2,59 øre per kilometer du køre.

Hvornår giver det mening at købe i stedet for at leje?

Hvornår giver det mere mening at købe

Så kan det betale sig at købe et el-løbehjul i stedet for at leje det? Både ja og nej. Hvis man bruger det som et dagligt transportmiddel så ja.

Vi har tidligere i artiklen fundet frem til at man efter 100 dage med 30 minutters kørsel for et lejet el-løbehjul betaler 5.510 kr. (20.075 kr. om året). Så hvis man køber et el-løbehjul til 4.000 kr. har man sparet 16.075 kr. på et år.

Hvis man derimod ikke vil bruge det som dagligt transportmiddel og bare vil bruge det en gang om måneden eller året kan det godt give mening at leje.

Man skal bare være opmærksom på at når man efterlader et lejet el løbehjul skal det være inde for den zone som firmaet som lejer det til dig har valgt. Dette betyder at man ikke bare kan tage det med ud på landet og bruge.

Jonathan Martin Lara

skrevet af:

Jonathan Martín Lara

Ansvarlig for el-løbehjul

Jonathan Martín Lara er en teknologi entusiast med meget erfaring indenfor el-løbehjul.

Greenride er reklamefinanseret

Hos Greenride bestræber vi os med at vise besøgende et bredt udvalg af produkter. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af produkter, som vi selv finder interessante.

Vi forsøger så vidt muligt at have et stort udvalg af produkter og holde os objektive til produkterne, for at give vores besøgende en god oplevelse når de handler gennem os.

Greenride modtager penge for at formidle kunder til forhandlere. De produkter som vises på siden er derfor reklamefinansierede. Dette er vi nød til for at kunne opretholde og fortsat drive siden.

Vi har ikke partnerskaber med alle udbydere, hvorfor vores sammenligning i nogle tilfælde ikke afspejler det samlede marked af udbydere i Danmark.

Rækkefølgen og fremhævningen af produkter kan være influeret af kommissionssatserne hos udbyderne.

Vi er udelukkende en sammenligningsside, og sælger derfor ikke selv produkter.

e-wheels efterårsudsalg

Fandt du ikke hvad du ledte efter?

Så tjek tilbud hos E-Wheels